Wielkimi krokami zbliża się Wielki Dzień – ŚLUB, dla większości kobiet jest to dzień wyjątkowy. Wszystkie z nas jednak popełniają podstawowy błąd, zaczynają przygotowania od zmian zewnętrznych: fryzjer, makijażystka, kosmetyczka a zapominają, że piękno musi wydobywać się z samego środka naszego organizmu.
Każda z nas marzy o pięknych włosach, lśniącej skórze, mocnych paznokciach, iskrzącym spojrzeniu bez cieni pod powiekami to wszystko możemy osiągnąć zmieniając swój styl życia/ swoje nawyki żywieniowe.
Musimy pamiętać, że proces zmian wewnętrznych trwa dłużej od zmian zewnętrznych dlatego też powinniśmy wziąć pod uwagę około 3 miesięczny okres, który przeznaczymy na przygotowanie się na ten wyjątkowy dzień. Zmiany należy zacząć od ułożenia schematu żywieniowego- nie mylić z dietą. Schemat żywieniowy pomaga ustalić nam rodzaj surowców z jakich korzystamy i odpowiedni czas. Nasz schemat żywieniowy powinien posiadać wszystkie rodzaje surowców, w ten sposób będziemy pewni, że dostarczymy niezbędne ilości witamin do naszego organizmu.
Kolejny krok to wprowadzenie aktywności fizycznej. Aktywność, powinna być dostosowana do naszej wytrzymałości i upodobań. Nie ważne czy ćwiczymy 2godz. czy 30 min. ważne, że ruch pojawi się systematycznie. Ruch spełnia bardzo ważną rolę w naszym organizmie, wpływa nie tylko korzystnie na nasze ciało ale również i naszą duszę. Pomaga zachować spokój i uczy wytrwałości w dążeniu do celu.
…nie zapomnij o piciu wody. Woda jest podstawowym składnikiem naszego ciała, dlatego też jest tak istotna w naszej codziennej diecie. To ona wspomaga wszystkie procesy życiowe i „pielęgnuje” zewnętrzną część nas.
Czytając ten artykuł pamiętaj o jednej podstawowej rzeczy, nieważne jaką masz figurę ważne jak o nią dbasz. Każda z nas jest piękna, każda z nas może w tym wyjątkowym dniu czuć się cudownie, zarówno pod kątem nastroju jak i wyglądu, od każdej z nas może bić blask – ale warunkiem jest nasze zdrowie, które zawsze przekłada się na nasz wygląd.
Joanna Śledziona / Fitlinefood/ dietetyk,technolog żywności, towaroznawca żywności
Zdjęcia- Ewa Żuk / Fabryka Momentów/ fotograf