1. Smak i rodzaj tortu

Preferencje smakowe Waszych gości dotyczące tortu weselnego mogą być rozmaite. Zapewne ciężko będzie Wam dogodzić wszystkim. Dlatego kierujcie się własnym smakiem lub skorzystajcie z rad doświadczonego cukiernika. W natłoku różnorodnych potraw weselnych warto by tort stanowił jedynie lekki i niezbyt obfity słodki akcent.

2. Kształt, kolor, ozdoby

Wybór tortu weselnego nie musi ograniczać się jedynie do smaku czy rodzaju ciasta. Możecie zdecydować się na oryginalny kształt tortu np. nawiązujący do Waszych pasji. Młode Pary wybierają także kolorystykę tortu pasującą do wystroju sali lub dekorują go elementami identycznymi np. z ozdobami na sukni Pani Młodej. Współcześni cukiernicy mogą także na jadalnym papierze opłatkowym lub cukrowym umieścić Wasze wspólne zdjęcie.

3. Kiedy podać tort weselny?

Uroczyste pokrojenie tortu weselnego jest ważnym elementem Waszego przyjęcia. Na polskich weselach serwowany jest on o różnych porach. Z moich obserwacji wynika, iż największe zainteresowanie gości tą pyszną słodkością cieszy się pomiędzy godziną 21 a 22.

4. Candy Bar

Coraz częściej stosowany jest tzw. Candy Bar, czyli stół pełen słodkości – hit ostatnich lat na polskich weselach, który przyszedł z zachodu. Moda, trend? Być może, ale najważniejsze, że sprawdza się znakomicie. Sam wielokrotnie widziałem kolejki do słodkiego stołu i to nie tylko dzieci.